torsdag 22 januari 2015

Hej, idag är det dags för ett boktips!

I Malmö bor en tjej i tjugoårs åldern som heter Udda. Hennes liv verkar tämligen normalt tills en dag hon börjar drömma. Drömmarna handlar om olika mystiska platser och personer som hon aldrig sett förut. När hennes kompis Daniel mystiskt försvinner tätnar mysterierna och hon kastas in i en fantasyvärld, insprängd i det moderna Malmö, som kommer att förändra hennes liv drastiskt.
Det fantastiska i den här boken är framförallt den mystiska fantasyn som gömmer sig under ytan överallt. Mycket av den underbara stämningen kommer sig av att Nene Ormes lyckas fånga en sådan fantastisk bild av Malmö: man känner definitivt igen sig på de olika platserna men samtidigt kan allt visa sig dölja något helt annat under ytan. Visste du till exempel att det bor ett orakel i Turning Torso? Det är sådana här igenkänningsfaktorer i kombination med fantastiskt varierade och intressanta karaktärer som befolkar staden som gör den intressant. Det är inte svårt att dra paralleller till Harry Potter, urban fantasy tenderar till att göra det, men jag skulle ändå säga att den här boken är strået vassare. Det förutsätter dock att du är närmare tjugo än elva och bor i Sverige istället för i England. Det enda som möjligen kan dra ner kvaliteten på boken är möjligen längden: drygt 200 sidor tar slut på mindre än en dag och det är inget svårt att sträckläsa en roman av den här kalibern. Misströsta dock inte! Det finns en fortsättning och den är lika bra och till och med några sidor längre.
Udda verklighet
Känner du nu att det här verkar vara en bok som passar dig? Då ska du absolut läsa den,Udda verklighet heter den och är skriven av Nene Ormes. Lycklig läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar